lördag 4 december 2010

Ossian debuterar i lydnad!

Tidigt i den kalla vinternatten så ringde väckarklockan. Samling vid Österåkers Brukshundsklubb senast klockan 7! Möttes av ficklampor som visade var man skulle parkera, marshaller glimmade stämningsfullt hela vägen till klubbstugan. Julmusiken strömmade ut från högtalarna vid klubbstugan. Ett extratält var uppsatt för incheckning och där möttes man av vänliga och glada funktionärer som hjälpe oss tillrätta, nummerlappar delades ut. "Ossian" (Mountjoy Oblivious Ossian) & jag fick startnummer 3 och vi skulle tävla på plan nummer 6. Tävlingarna inleddes med ett litet luciatåg och tomten skalderade fint och önskade oss lycka till. Det är Lucia Cup! Det biter lite i kinderna, man märker att det är ca -12 grader. Men humöret är på topp.

ÅÅhhh nu är det pirrigt, hur skall detta gå? "Ossian" har ju aldrig tävlat lydnad förut! Det började med platsliggning och det gick alldeles utmärkt med en 10:a, HURRA! Tandvisningen var heller inga problem en 10:a där också, sköönt! Lite väntan på nästa platsliggningsgrupp och på att startnummer ett och två gjorde sina individuella program. Nu var det dags för oss att visa vad vi kan, vi börjar med linförighet, där brukar han vara säker! Men "Ossian" var högst okoncentrerad, föraren på planen brevid hojtade till, spännande lukter på backen, han ville bära sitt koppel (som han alltid gör på promenaderna), och det var massor av spännande saker att titta på. Så det blev lite rörigt och poängen blev således bara 5,5. Nu var "Ossian" koncentrerad men ivrig, kanske lite väl ivrig så det blev lite nerdrag här och där. Han vill sååå mycket, han vill göra rätt och ibland blir det lite överarbetet istället. Läggande 7, Inkallande 7,5, Ställande 7, Apportering 7 och hopp 9. Helhetsintryck 6,5. Så totalt blev det 151 poäng och ett 2:a pris.

Jag är jättenöjd, vi har bara tränat de senaste sex veckorna. Förutom att vi lade grunderna för ett år sedan! Men tyvärr har jag inte hunnit och orkat träna honom i lydnad på nästan ett år! Vi har dessutom bara tränat själva utan störningar. Så man märker att det är så mycket för honom att ta in, med allt som händer på en tävlingsplats, både innan start och även under själva provet, domaren som viftar med sin poängtavla, tävlingsledaren som hojtar ut kommandon och skrivaren som antecknar och samtalar med domaren om olika domslut etc. Det är intressant och annorlunda för en oerfaren och nyfiken springer. Eftersom jag har missat att träna med sådan störning, så blev det full störningsträning idag istället, inte helt optimalt. Jag är mycket nöjd med hur min gosse agerade och nu vet jag vad vi skall träna på. Och vi kommer igen. Redan imorgon faktiskt! Lucia Cup är nämligen 2 dagar. Så håll tummarna att vi kan göra ett bättre jobb imorgon.

1 kommentar:

Camilla sa...

151 poäng första gången är ju inte dåligt.
Håller tummarna imorgon!
Hejja Ossian!