fredag 11 februari 2011

Viktig information!


”Jenny” (NUCH Mountjoy Nice’n Noble) har varit till veterinären för ögonlysning. Tyvärr konstaterades att hon har PRA. ”Jenny” och hennes avkommor är nu tagna ur aveln. Detta besked får självklart konsekvenser även för ”Jennys” syskon! ”Elin” (SEVCH LP2 Mountjoy Nimble Nina) som är hennes syster var redan tagen ur aveln så där är blev det ingen förändring. Jag har även beslutat att ”Elins” avkommor i min ägo inte skall gå i aveln. Detta för att inte sprida dessa gener vidare. Mycket tråkigt då både ”Lava” (Mountjoy Optimistic Olivia) och ”Ossian” (Mountjoy Oblivious Ossian) har visat mycket fina arbetsegenskaper, vänligt och fint lynne med massor av energi och arbetslust. Självklart kommer de även fortsättningsvis att tävla och göra fina insatser på tävlingar & prov, men trist att deras avelskarriär nu är slut.
”Jenny” har försämrat mörkerseende men i övrigt är hon pigg , glad och aktiv, hon fungerar precis som vanligt. Hennes syn kan komma att försämras allt eftersom, och i värsta fall kan hon så småningom bli blind.
Springerklubben har satt igång arbetet med att samla ihop material för forskning på PRA. Så i framtiden kanske vi kan få ett DNA test för att avgöra om en hund är anlagsbärare för PRA eller ej. Springerklubben har en forskningsfond dit man kan skänka pengar om man vill vara med och bidraga till bland annat denna forskning.

1 kommentar:

Jennie sa...

Men nej vad tråkigt att läsa (jag som surfade in för att se vad ni hittar på...)! Tråkigt men klokt beslut och vad härligt med "öppenheten" kring det!

Grattis till Ossians 1:a pris, lycka till vidare på tävlingsbanorna! :)
//Jennie, Felix & Robin
http://springer.ejneroos.se